Seçim ve Esneklik Yasaları


Rüzgar kuvvetli esiyorsa yel değirmenleri inşa ederiz.

“ Tanrım bize ışık verdin. Bize ışığı verirken karanlığı da verdin. Tanrım bize hayat verdin. Bize hayatı verirken ölümü de verdin. “

Sizce neden ? Neden bu dünya böyle çift kutuplu yaratılmış ? Aydınlık ve karanlık, doğru ve yanlış, güzel ve çirkin, esnek ve sert v.b… Bana sorarsanız iki neden söyleyebilirim. Sonuçta ikisi ayni kapıya çıkar.

Karanlığı görüp ışığın, yanlışı görüp doğrunun, çirkinliği görüp güzelliğin, ölümü görüp hayatın gizli gücünü keşfedelim diye. Ve seçim yasasına göre seçme özgürlüğümüzü de kullanalım diye.

Hayat işte böyle çift kutuplu tuzaklarla doludur. Seçimlerinizi hangi kıstaslara göre yapıyorsunuz ? Hadi alın size kendinizi biraz daha iyi, biraz daha fazla tanıma konusunda ufak bir test ! Aklınızı mı, duygularınızı mı yoksa sezgi ya da yüksek bilincinizi mi kullanıyorsunuz ?

Seçim yasasından başka bir de esneklik yasası var. Esneklik yasası alelacele, düşünmeden, çoğu kez tam bir içgüdüyle yaptığımız hatalı yorumlardan ve önyargılardan bizleri korur. Daha yumuşak ama kırılmaz, daha sakin ama güçlü, daha dingin ve huzurlu bir yapı geliştirmemize olanak tanır.

Bazı insanlar başa çıkması zor gibi görünen bir durumla karşılaştığında tam bir şok ve acı içinde bu deneyime zihnen direnirler. Ağacın dallarının rüzgarda kırılması gibi sert bir deneyim yaşarlar.

Diğerleri ise, işlerin nasıl olduğu hakkında bir perspektif duygusu geliştirmişlerdir. Hayatın bütün tablosunu görerek durumu kabullenip deneyimleme yeteneğine sahiptirler. Eğilen bir dal gibi, onlar da eğilerek kırılmaktan kurtulmuşlardır.

Üstelik bu yasayı kullanmakta ustalaşırsak, engelleri ilerleme vasıtalarına, sorunları da fırsatlara dönüştürebiliriz.

Ünlü yazar Dan Milman şöyle diyor. 'Rüzgar kuvvetli esiyorsa, sadece onu kabullenmez ya da ona katlanmayız, ama yel değirmenleri inşa ederiz.'

Bu yasayı uygulamak isterseniz şöyle düşünün:

Kasılmak, donup kalmak, reddetmek, paniğe kapılmak,kaçmak ya da savaşma eğilimi göstermek yerine kendinizi olayın akışına bırakabildiniz mi?

Akışa uyarak esnekliği deneyimleyebilirsiniz ! Duruma adapte olup sakin ve soğukkanlı kalarak cereyan eden olaylara hakim olmayı öğrenebilirsiniz.

Mine Kavalalı
16 Ocak 2008

Yorum Gönder

0 Yorumlar