Genel görelilik ya da göreliliğin genel kuramı, 1916 yılında Albert Einstein tarafından yayımlanan kütleçekimin geometrik kuramı, ve bugün modern fizikte kütle çekimi tanımladığı düşünülen kuramdır.
Bu makale; Genel Göreliliğin kısaca özetidir.
Evrendeki bütün cisimlerin, masanızdaki bardağın, insanların, atomun ve atom altı parçacıkların diğer cisimleri çekim etkisi vardır; buna kütleçekimi denilir.
Kütleçekiminin hızı ışık hızındadır.
Galaksiler, yıldızlar, gezegenler, uydular vb. Gök cisimlerinin hepsininin kütlesine göre kütleçekim (yani yerçekimi) etkisi vardır.
Kütle ne kadar fazla ise çekim de o kadar fazla olur. Gök cisimlerinin bulunduğu yerlerde çekim artar, bunlardan uzaklaştıkça çekim gittikçe azalır.
Kütle çekimi uzay-zamanı büker ve onu yamultur. Uzay bu tür yamulmalarla eğimlerle doludur. Bu yüzden uzay düz değildir, eğilmelerle birlikte şekilsiz bir yapıya sahiptir.
Çekim uzay-zaman bütününü büker ama zamanı daha fazla büker. Bu yüzden; büyük kütleli gök cisimlerinin yakınında zaman daha hızlı işler, küçük kütlelilerin yakınında ise zaman daha yavaş işler veya geçer.
Uzayın her yerinde kütleçim etkisi az veya çok vardır, bu yüzden uzayın her tarafı bükülüp eğilmiştir.
Buna örnek olarak; elimizde halı büyüklüğünde düz bir kağıt olsun. Bu kağıdı iyice sıkıştırarak ve kırıştırarak bir futbol topu haline getirelim. Sonra bu kağıdı açalım; kağıt girintilerle, çıkıntılarla ve aşağı-yukarı eğimlerle veya kırışıklıklarla doludur; kağıdın bazı noktalarının çok bazılarının ise az kırışmış olduğunu göreceğiz ama kağıdın her tarafı az veya çok kırışık çizgilerle dolu olmuş olacaktır. Kağıda uzay-zaman bütünü, kırışıklıklara kütleçekim etkisi, kırışıklıkların fazla olduğu noktalara galaksiler, yıldızlar vb. diyebiliriz. Kırışıklıkların çok olduğu bir noktayı; eğim ve derinliği fazla olan bir çukur gibi düşünürsek, bu çukurdan küçük bir misket attığımızda yüksek bir hızla düşecektir, bunu şuna benzetebiliriz; burada zaman daha hızlı geçer; bunun tam tersi kırışıklığı az olan bir noktada misket daha yavaş ilerleyeceği için burada zaman da daha yavaş geçecektir.
0 Yorumlar