Bir zamanlar bir halı tüccarı varmış. Bir gün en güzel halısının ortasında bir kabarık olduğunu görmüş. Orayı düzlemek için kabarıklığın üzerine basmış ve başarmış. Ancak kabarıklık çok uzak olmayan bir başka noktada yeniden ortaya çıkmış. Tüccar tekrar kabarıklığın üzerine basmış ve kabarıklık ortadan kaybolmuş, ama sadece bir an için. Sonra bir başka yerde yeniden ortaya çıkmış. Tüccar tekrar tekrar sıçrayıp durmuş. Öfkeyle ayağını sürüyüp halıyı durmadan çiğnemiş. Ta ki nihayet halının bir ucunu kaldırıp da kızgın bir yılan kayarak çıkıp gidene kadar.
Çoğu kez sorunlarımızın sebepleri bizi şaşırtır. Oysa tek yapmamız gereken geçmişteki başka problemlere kendi bulduğumuz çözümlere bakmaktır sadece. Çok sağlam bir firma bu dönem satışlarında aniden bir düşme olduğunu görebilir. Niçin? Çünkü geçen dönem uygulanan çok başarılı indirim programı bir sürü müşteriyi şimdi alacağını o zamandan almaya yöneltmiştir. Veya yeni bir yönetici kronik olarak yüksek seyreden stok maliyetlerini hedef alır ve sorunu ''çözer''. Yalnızca bu sefer de satış elemanları hala ellerine ulaşacak malı bekleyen müşterilerin öfkeli yakınmalarına cevap vermek için % 20 daha fazla zaman harcıyordur. Ve geriye kalan zamanlarını da muhtemelen müşterileri ''istedikleri her renkte mal verebileceklerine'' ikna etmeye çalışarak geçirmektedirler, ''yeter ki bu renk siyah olsun.''
Emniyet görevlilleri bu yasanın kendileri için geçerli olan türünü bileceklerdir. İstiklâl Caddesi'ndeki uyuşturucu satıcılarını tutuklarlar, sonra bakarlar ki, tek yaptıkları suç bölgesini Tarlabaşına kaydırmak olmuş sadece. Veya daha da sinsi bir işleyişte, şehirdeki yeni uyuşturucu suçları dalgasının narkotik görevlilerin büyük bir uyuşturucu sevkıyatını ele geçirip durdurmuş olması sonucu ortaya çıktığını öğrenirler. Bu sevkıyat kesilince uyuşturucu arzı düşmüş, fiyatlar yükselmiş ve alışkanlıklarını sürdürmeye çalışan uyuşturucu müptelalarının daha çok suç işlemelerine yol açmıştır. Sorunları sadece sistemin bir tarafından öteki tarafına kaydıran çözümler çoğu kez fark edilmeden kalır, çünkü halı tüccarı örneğinin aksine, birinci problemi ''çözmüş'' olanlar, yeni problemi miras alanlardan başka kişilerdir.
Beşinci Disiplin: Öğrenen Organizasyonun Temel Taşı M. Peter SENGE
0 Yorumlar