P2 Mason Locasının ve P2-Gladyo Bağlantılarının Türkiye Uzantısı Var mıdır?


Uğur Mumcu bu bağlantıların bir kısmını açığa çıkarmaya başladığı sırada havaya uçuruldu. Büyük olasılıkla CIA-Gladyo-P2 Locası bağlantılı örgütlerle birlikte1 bu cinayeti işledi, cinayetin çözülmesi hakkında fazla yol alınamadı. Uğur Mumcu, koyu Kemalist, Vatansever, Cumhuriyetçi, Laik, devletle direkt bağlantıları olan bir hukukçu ve gazeteciydi.                                                

1 Detay için bkz. Uğur Mumcu. Papa, Mafya, Ağca,  İst.: Tekin Yayınevi, 7. basım, 1993; Suat Parlar. Kontrgerilla Kıskacında Türkiye, İst.: Mephisto, 4. Baskı, 2006; Suat Parlar. Kirli İşler İmparatorluğu, İst.: Mephisto, 2. Baskı, 2006; Suat Parlar. Kontrgerillanın İşgal Kuvvetleri: 16 Mart 1978 Katliamı, İst.: Mephisto, 2007.  

P2 Mason Locasının direkt Türkiye ve Ortadoğu bağlantıları vardır. Bu konuda yazılan kitaplar bir avuçtur, konu en iyi bu kitapta refere edilmiş olan Suat Parlar’ın kitaplarında açıklanmaktadır. Suat Parlar’ın ‘Kontrgerilla’nın İşgal Kuvvetleri’ isimli kitaptan bu bağlantılara ait kısa bir giriş yapalım isterseniz2

...  Vahe Ohannes’in ‘ülkücü kuruluşlar’a silah sağlayan Bekir Çelenk ile ilişkisi ortadadır. Bir isim benzerliği midir bilinmez, Vahe Ohannes Köylüyan ile bağlantılı olarak Mehmet Saral adlı bir kişinin adı geçiyordu. Ayrıca ‘Kıbrıs’taki bu dosyalardan 3’ünde, Mehmet Saral’ın adı anılmış bulunuyor’ (Vatan Sağolsun, Çetin Yetkin, İst. 1997, Toplumsal Dönüşüm Yayınları, S:55) Bu isim, 16 Mart 1978 günü İstanbul Üniversitesinde bulunan ülkücü gruptaki şahısın adıyla aynıdır. Ancak aynı kişi midir, bilinmiyor. Ülkücülerin yolları Ermeni İşadamları ile hep keşisiyor, MHP İstanbul il örgütü yöneticilerinden Berker İnanoğlu’nun Bekir Çelenk ile dostluğu biliniyor. İnanoğlu, bir ara  Holland Park Road’da, Overseas Visitors adlı küçük bir otelin işletmeciliğini yapıyordu. Otelin sahibi ise Muradyan isimli bir Ermeniydi. Bekir Çelenk bu otelde en çok İnanoğlu ile görüşüyordu. Ayıca gemi işleriyle ilginenen Roman Keşişyan ve Manuk Manukyan, Çelenk’in en sık görüştüğü isimlerdi (Manuk Manukyan, ünlü Genelev ve Kadın Ticareti patronu Matild Manukyan’ın yeğeniydi). 

CIA ve Gladyo şebekeleri içinde paramiliter Bozkurların yolu, uluslararası operasyonlar kullanılan ASALA’yı yönlendiren ve istihbarat dünyasının karanlık ortamının ekonomi politiğinden beslenen Ermeni uyuşturucu-silah kaçakçıları ve bankerleriyle keşisiyordu. Bu isimlerden MHP finansçısı Bekir Çelenk’in ortağı Henry Arslanyan’dır. Silah kaçakçısı Ali Açmak’ın, Henry Arslanyan organizasyonu ile Varna limanından getirttiği Belçika yapısı silahlar, daha sonra Orta Anadolu’daki Çorum ili Sungurlu ilçesi MHP eski başkanı Şakir Pabuç’a satılıyordu. İtalya’da Trento sorgu yargıcı Palermo  tarafından tutuklanan  Henry Arslanyan’ın bir ABD ajanı olduğunu İtalyan parlamento üyesi Giancarlo Paitta açıklıyordu. Arslanyan, uluslararası silah ve uyuşturucu ticaretinin kilit isimlerinden birisiydi. Bir ucu Türkiye’deki paramiliter Bozkurtlara ulaşan İtalya’daki silah ve uyuşturucu işinde kilit isim Arslanyandı. Arslanyan’ın İtalyan sorgu yargıcına verdiği ifadeler istihbarat örgütü SİSMİ ile P2 Mason Locasına kadar uzanıyordu. Arslanyan, CIA bağlantılı, Vatikan bankeri, Roberto Calvi ile yakın dosttu. Calvi ise P2 Mason Locası şefi Gelli ile işli dışlıydı ve bu ilişkiler ağı NATO’ya bağlı Gladyo örgütüyle içiçe geçiyordu.  

Bu gerekli parantezle birlikte 16 Mart katliamına döndüğümüzde olayda kullanılan bombanın temin edildiği ilişkiler ağında; Ermeni örgütleriyle bağlantılı silah, döviz kaçakçılarının odaklandığı ve kontrgerillanın köklü bir kurumlaşmaya sahip olduğu Kıbrıs’ta görev yapmış olan esrarengiz yüzbaşı gibi askerler ile eylem hattı Bahçelievler katliamından Papa suikastine kadar uzanan bir gladyo yapılanmasının tetikçisi Abdullah Çatlı bulunuyordu....... 

Görüldüğü gibi P2 Locasının, Gladyo aracılığı ile, Türkiye ile uyuşturucu ve uyarıcı ticareti-silah ticareti yaptığı yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Hatta bir zamanlar Fransız Bağlantısı (French Connection) denen uyuşturucu rotası Türkiye-İtalya-Fransa üzerinden geçmekteydi ve bunu kuran ünlü Amerikan gangsteri  Lucky Luciano ise CIA’nın öncülü OSS ile anlaşarak 2. Dünya savaşından sonra hapisten çıkarılacak ve Türkiye’den başlayıp Milano-Sicilya-Marsilya’ya kadar uzanan bir hatta, uyuşturucu (öncelikle eroin) ticaretini uzun süre yönetecekti.  Lucky Luciano’nun da P2 Locası kuran Licio Gelli ve daha sonra bu locada görev alan diğer masonlarla ilişkileri bilinmektedir. P2 Locasının, Türk masonik teşkilatları veya ağlarıyla ilişkileri var mıydı? Bu sorunun yanıtı halen karanlıktır. Ama istenirse  ve Mason listeleri ile karşılaştırılırsa bu sorunun yanıtına ait izler 1988 ve 1997’de yayınlanmış olan MİT raporlarında bulunabilir. Bu karşılaştırmaları ve detayları zamanı gelince yayınlayacağız. 
                                                 
2 Suat Parlar. Kontrgerillanın İşgal Kuvvetleri: 16 Mart 1978 Katliamı, İst.: Mephisto, 2007. S:313-317. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar