Görecelik teorisinin insanlardaki etkisi kanıtlandı.




Bilim insanları yerçekiminden uzaklaştıkça zamanın daha çabuk geçtiğini kanıtladı. Buna göre, gökdelende yaşayan bir insan, zemin katta hayatını sürdüren bir kişi göre daha çabuk yaşlanıyor. 


Bilim insanları, insan ölçeği üzerinde değerlendirildiğinde, Dünya’dan ne kadar uzaklaşılırsa zamanın o kadar hızlı geçtiğinin doğruluğunu kanıtladı. Bu şekilde, bir kulübede yaşayan insana kıyasla, bir gökdelenin tepesinde yaşayan kişinin daha çabuk yaşlandığı doğrulanmış oldu.ABD’nin Colorado eyaletindeki Ulusal Standar ve Teknoloji Enstitüsü uzmanlarının savunduğu teoriye göre, yer kabuğundan ne kadar uzaklaşırsanız, zaman o kadar hızlı ilerliyor. Bilim insanları, yıllardan beri tartışılan ve kabul edilen teorinin dünyanın en gelişmiş saatlerini kullanılarak artık kesin bir doğruluk içinde ölçülebildiğini belirtti.Atomun titreşimlerini ölçebilen iki süper atomik saatle yaptıkları bir deneyle, sadece basamak çıkmanın insanları daha hızlı yaşlandıracağı öne sürüldü. 

BASAMAKLARI ÇIKARKEN YAŞLANIYORUZ 


Uzmanlar, basamakları çıkarken sadece 0.3 metre yükseklik farkıyla zamanın saniyenin çok küçük bir oranda daha hızlı ilerlediğini fark etti. Bu şekilde, sadece birkaç basamak yukarı çıkmak insan ömründen saniyenin “90 milyarda biri” kadar zaman çalıyor.James Chin-Wen Chou adlı bilim insanı, 380 metre yüksekliğinde Empire State Binası kadar yüksek bir yerde yaşayacak insanların saniyenin 14 milyarda birini kaybederek yaşayacalarını belirtti. Chou ve meslektaşları, bu durumun nedenini yüksek yerlerde daha az yerçekimsel güce maruz kalınması olarak gösterdi.NIST, deneyin ölçümlerini iki farklı laboratuarda yaptı. Bu aşamada, kullanılan iki atomik saat birbirlerine 75 metrelik fiber kabloyla bağlandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar