Murat APAY
Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu bozukluk, bireyin diğer insanlara karşı nedensiz ve sürekli şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımla karakterizedir.
İşte paranoid kişilik bozukluğunun belirtilerinden bazıları:
- Şüpheci Yaklaşım: Paranoid kişiler, insanlara güven konusunda şüphecidirler. Kendi hayatlarına dair herhangi bir konuyu başkalarıyla paylaşmak istemezler. Anlattıklarının kendi aleyhinde kullanılabileceği inancını taşırlar.
- Yakın İlişkilerde Zorluk: Paranoid kişilik bozukluğu olan bireyler, kimseyle yakın ilişki kurmazlar. Dostluk ve arkadaşlıklara inanmazlar. Başkalarının kendilerini kandırabileceği ve sömürebileceği düşüncesiyle insanlara şüphe ile yaklaşırlar.
- Soğuk ve Uzak Davranış: İnsanlarla ilişki kurduklarında soğuk ve uzak davranırlar. Kandırılmak korkusuyla çevrelerine yaklaştıkları için kontrolcü ve kıskanç olabilirler.
- Kin Tutma ve Affetmeme: Kendilerine karşı yapılan hataları affetmezler ve kin tutarlar.
- Gizli Anlamlar Çıkarma: Karşılarındaki insanın her sözünden veya ifadesinden gizli anlamlar çıkarabilirler. Her sözün altında kendisine yönelik bir tehdit olduğu düşüncesine kapılırlar.
- Nevrotik Ruh Hali: Nevrotik bir ruh haline sahiptirler.
- Sorumluluk Kaçınma: Paranoid kişilik bozukluğu olan bireyler, her zaman haklı olduklarını düşünürler ve sorumluluklarını göremezler. Sorumlulukları zayıflık olarak görürler.
- Sırları Paylaşmama: Paranoid bozukluk sebebiyle aşırı şüpheci olan kişiler hiçbir duygu, düşünce ve sırlarını başkalarıyla paylaşmazlar. Eğer çevresindeki biriyle sırrını paylaştıysa, anlattığı kişinin bunu kendi aleyhine kullanabileceği şüphesiyle etrafta bunun delilini ararlar.
Bu belirtiler, paranoid kişilik bozukluğunun günlük yaşamı nasıl etkilediğini göstermektedir. Bu rahatsızlık, ilişkileri bozabilir ve sosyal iletişimde zorluklar yaratabilir. 1 2 3 4 5
Kaynaklar
0 Yorumlar