Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NKB) Nedir?




Murat APAY 


Narsisistik kişilik bozukluğu (NKB), benmerkezcilik, empati eksikliği ve abartılı bir öz-önem duygusu ile karakterize edilen kalıcı bir iç deneyim ve davranış kalıbıdır1 2. Bu bozukluk, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM-5) tarafından tanınan birkaç farklı kişilik bozukluğu türünden biridir. NKB, işlevsellik açısından kişilikte önemli bozulmalara neden olur ve buna bir dizi başka patolojik kişilik özelliği eşlik eder. Sosyal, aile ve iş ilişkileri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yaşamı olumsuz etkileyebilir. 

Narsistik kişilik bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alır: 

  • Birinin benzersiz veya özel olduğuna ve yalnızca aynı statüdeki diğer insanlarla ilişki kurması gerektiğine inanmak. 
  • Dikkat, onay ve övgü için sürekli ihtiyaç. 
  • Kişinin kendi yetenekleri ve başarılarıyla ilgili abartılı duygusu. 
  • Başkalarını kişisel kazanç için istismar etmek. 
  • Başkalarını kıskanmak veya başkalarının onları kıskandığına inanmak. 
  • Başkalarına karşı empati eksikliği. 
  • Başarıya ve güce ulaşma konusunda ısrarcı fanteziler. 
  • Güç veya başarı ile meşgul olma. 
  • Hak kazanma duygusu ve özel muamele beklentisi. 
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler tipik olarak kibirli ve benmerkezci olarak tanımlanır. Kendilerini diğerlerinden üstün gördükleri için, başarılı bir yaşam tarzını yansıtan eşyalara sahip olmakta ısrar ederler. Bu abartılı öz imajına rağmen, öz saygılarını pekiştirmek için sürekli övgü ve ilgiye güvenirler. Sonuç olarak, narsistik kişilik bozukluğu olanlar genellikle kişisel bir saldırı olarak görülen eleştiriye karşı çok hassastırlar. 

Narsisizm, başkalarından çok kendileriyle ilgilenenleri tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Ancak bu özelliklere sahip tüm insanların kişilik bozukluğu yoktur. Narsistik özellikler, ergenlik döneminde olduğu gibi zaman zaman yaygın olsa da, bu, insanların NKB geliştirmeye devam edeceği anlamına gelmez. Resmi bir narsistik kişilik bozukluğu tanısı ancak nitelikli bir psikiyatri doktoru (akıl sağlığı uzmanı) tarafından yapılabilir ve kişinin büyük bir öz önem duygusu ve dikkat çekme, empati ve yakınlık ile ilgili kişilerarası zorluklar dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kişilik işlevlerinde bozukluklar göstermesini gerektirir1 2 4.. 


Kaynaklar 



Yorum Gönder

0 Yorumlar