Hititler çok tanrılı dinlere inanmışlardır. Güneş Tanrıçası bu tanrılardandır. Güneş yeryüzüne bolluk ve bereket getirir. Cömertliğin, bereketin sembolüdür. Bu yüzden Hititlerde Güneş kutsaldır. Hititlerde bu simgenin üzerine çeşitli hayvan resimleri konulmuştur: Bazılarının üstüne barışı sembolize eden geyik figürü, üremeyi sembolize etmek üzere kuş, ağaç figürleri vardır. Güneş sembolünün ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde ve kendi araların daki spor gösterilerinde de kullanılmışlar. Genellikle tunçtan yapılmıştır. Eski Türklerde de Güneş kutsaldır. Hunlar zamanında Güneş'e kurbanlar kesilmiştir. Anadolu'da Güneş sembolü bu gün de kullanılmaktadır. Ankara Üniversitesi'nin sembolüdür.
Boğa
Hititlerde kadınlar için boğa sembolü kullanılmıştır. Boğa aynı zamanda türeyişin sembolüdür. Hitit ka dınları türeyişi simgelerler. Türün devamını anlatmak için boğa sembolü seçilmiştir. Arslan sembolü gibikadar ön planda olduklarını gösterir. İlk meclisin kurulması da Hititlerin demokratik olduklarının göstergesidir.
Arslan
Hititlerde güç, cesaret, güven, ve liderliğin semboldür. Kendi kişiliklerine örnek olabilecek bu hayvanın seçilmesi anlamlıdır. Zira arslan hayvanlar içinde en kuvvetli olanlarındandır. Kralların kapı girişlerinde bu taş heykeller kapı koruyucu olarak yapılmıştır. Bu da kralın güç sahibi oldugunu anlatmak içindir.
Çift Başlı Kartal
Hititlerde kadın erkek eşitliğinin, gücün, ayrıca mitolojide küller üstünde yeniden doguşun sembolüdür. Bu sembolün Eski Mısırlılarda da olması, saraydaki Mısır yazıcıları vasıtasıyla Hititlere geçtiğini çıkartıyoruz. Bu sembolü daha sonra Yunanlılarla Avrupa ve Amerika'ya geçmiş, Anadolu'da ise devam ederek kurulan Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Fener Rum Patriği, Arnavutluk Cumhuriyeti gibi devletler kullanmıştır. Bu gün bu sembol Selçuk Üniversitesi'nin ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de sembolüdür. Çift baş yerine tek başlı kartal sembolleri Anadolu'da bazı kurum ve kuruluşlarda hala kullanılmaktadır.
0 Yorumlar