MICHELANGElO





DÜNYAYA YÖN VEREN EN ETKİN 100 KİŞİ 






50 MICHElANGElO 
(1475 -1564) 




Rönesans'ın büyük sanatçısı Michelangelo Buonarroti, görsel sanatlar tarihinin olağanüstü kişiliğidir. Parlak bir ressam, heykeltıraş ve mimar olan Michelangelo, dört yüzyılı aşkın süredir görenleri büyüleyen birçok başyapıt bırakmıştır. Çalışmaları, Avrupa resim ve heykel sanatının kendisinden sonraki dönemlerdeki gelişimini derinden etkilemiştir. 


Michelangelo (Mikelanj), 1475'te İtalya'da, Floransa'dan yaklaşık kırk mil (65 km) uzaklıktaki Caprese kasabasında doğmuştur. Yeteneği küçük yaşlarda ortaya çıkmış ve on üçüne geldiğinde ünlü Floransalı ressam Ghirlandaio'nun yanına çırak verilmiştir. Michelangelo on beş yaşındayken, sonradan hamisi olan Floransa valisi Muhteşem Lorenzo tarafından Medici sarayına götürülmüş ve burada ailenin bir üyesi gibi yaşamaya başlamıştır. Michelangelo'nun muazzam yeteneği hayatının her aşamasında açıkça görülmüş ve hem papalar hem de sivil yöneticiler tarafından sık sık sanat eserleri tasarlamaya ve üretmeye çağrılmıştır. Çeşitli yerlerde yaşamakla birlikte, hayatının çoğu Roma ve Floransa' da geçmiştir. Roma'da, 1564'te , seksen dokuzuncu yaş gününden kısa bir süre önce ölmüştür. Hiç evlenmemiştir. 



Vatikan'daki "Pieta" 


Yaşça kendisinden büyük çağdaşı Leonarda da Vinci kadar evrensel bir dahi olmamasına karşın, Michelangelo'nun eser bıraktığı alanların çeşitliliği yine de çok etkileyicidir. İnsanlığın birbirinden farklı iki uğraş alanının her ikisinde de başarının doruklarına çıkan tek sanatçı, belki de tek insandır. Ressam olarak Michelangelo, hem şaheserlerinin kalitesi hem de kendisinden sonra gelen ressamlar üzerindeki etkisi bakımından, en üstte ya da en üste çok yakın bir sırada yer alır. Roma' daki Sistine Kilisesi' nin tavan süslemesi olarak yaptığı devasa freskler, tüm zamanların en büyük sanat eseri olarak haklı bir üne sahiptir. Bununla birlikte Michelangelo kendisini bir heykeltıraş olarak görür ve eleştirmenlerin çoğu da O'nun gelmiş geçmiş en büyük heykeltıraş olduğunu kabul ederler. Davut ve Musa heykelleri ve ünlü Pieta benzerleri henüz üretilememiş sanat eserleridir. 


Michelangelo aynı zamanda çok yetenekli bir mimardı. Bu alanda vermiş olduğu tanınmış eserler arasında Floransa' daki Medici Kilisesinin tasarımı da vardır. Uzun yıllar Roma'daki St. Peter's da baş mimar olarak çalışmıştır. 


Michelangelo birçok şiir de yazmış ve bunlardan üç yüz küsuru günümüze kadar gelebilmiştir. Sayısız soneleri ve diğer şiirleri ölümünden çok sonra basılabilmiştir. Bu şiirler kişiliği hakkında önemli ipuçları vermekte ve yetenekli bir şair olduğunu açıklıkla ortaya koymaktadır. Shakespeare hakkındaki yazıda açıklamış olduğum gibi, sanat ve sanatçıların insanlık tarihi ve gündelik hayat üzerinde nispeten daha az etki yaptıklarına inanıyorum. Michelangelo'nun, bir sanat dehası olarak sivrilmesine karşın,bu listede çoğu kendisinden daha az meşhur olan bilim adamları ve mucitlerden daha alt sıralarda yer alması bu nedenledir. 



Michael H. Hart 

Yorum Gönder

0 Yorumlar