LESBOSLU PITTAKOS


Pittakos, Lesbos tiranı (hükümdarı) idi. Kendisine  Lesbosluların güdücüsü deniyordu. Hz. isa'dan önce 650-569 yılları arasında yaşadığı biliniyor. Genellikle ahlâk ve asalete önem veriyordu. 

Midilli (Lesbos) Adası'nın Mytilene kentinde doğduğu, aynı kentte öldüğü sanılmaktadır. Diogenes Laertius'un bildirdiğine göre 42. Olimpiyat yılında (612) en parlak dönemini yaşamıştır, yetmişini epey geçtikten sonra 52. Olimpiyat yılında (572-569) ölmüştür. Mezar taşında ''Ey Pittakos, seni doğuran ana, yurdun Lesbos, senin ölümüne ağlıyor, burada acılar çekerek toprağa gömdü seni'' dizeleri yazılıymış. Aristoteles ise, Pittakos'un bir yasa koruyucu olduğunu, yeni yasalar çıkardığını bildirir. Kimi kaynaklara göre ülkesinde, bir süre tiran olarak yönetimi elinde bulundurmuştur. 


Pittakos'tan yazılı yapıt kalmamıştır. Düşünceleri, başkalarının onunla ilgili aktarma ve anlatılarından öğrenilmektedir. Pittakos'un ileri sürdüğü ahlak ilkeleri, davranışlarla bağlantılıdır. ''Yakınlarının yapmalarını uygun görmediğin, beğenmediğin işleri, kendin de yapmaktan kaçın. Mutsuz kişiyi, yazgısının kötülüğü yüzünden incitme, yerme. Çünkü tanrıların öç almak için yaptıklarını cezalandırmak yanlış bir tutumdur.'' İnsan doğal olanı yapmalıdır. Yaşamda ''erdemli olmak güçtür.'' İnsanı başarıya ulaştıran, başkalarının gücüne dayanılarak sağlanan utkular değildir, çünkü ''gerçek utkular kan dökmeden kazanılır.''

Pittakos'un da içlerinde bulunduğu Yedi Bilge topluluğu, felsefe tarihi boyunca, birer filozof olmaktan çok, öğütçü aydın diye nitelenmiş, özdeyişleri örnek sözler biçiminde benimsenmiştir. 

Kaynak : Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi 


Sözleri 

Asil olmak güçtür. (Asâletin değerini belirtiyor.) 
Başkasında hoş görmediğini kendin yapma. (Etiğin (ahlâk) temeli sayılmıştır.) 
Uygun zamanı kolla, 
Yapmak istediğini söyleme, başaramazsan gülerler. 
Bahtsızları ayıplama, onlar tanrıların gazabına uğramışlardır. 
Karaya güvenilir, denize güvenilmez.  
Sana uyanı kazan. 
Kazanç doymak bilmez. 
Bağışlamak, öç almaktan güçlüdür. 
Bir kimseyi bağışlayan onun üstüne yükselir;  ondan öç alan, onun seviyesine iner. 
Bilgiyi,   itidali, tedbiri,  hakikati,   iyi niyeti,   tecrübeyi, feraseti, başkasının arkadaşlığını,  doğruluğu,   evin bakımında çalışmayı,   sanatı ve diyâneti sev. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar