Marilyn Manson: Kimin hatası bu?



Kolombin : Kimin hatası bu?
Marilyn Manson

Yayınlanan 28 Mayıs 1999 12:00

Çeviren
Murat Apay
qooxtar 2017

Soğuk kanlı cinayete ilham vermek için dünyadaki ilk birkaç kişinin kitaplara, filmlere, oyunlara ya da müziğe ihtiyaç duymadığını düşünmek üzücü. Cain'in kardeşi Abel'in beynini yumrukladığı gün, ihtiyaç duyduğu tek motivasyon insanın şiddete maruz kalmasıydı. Kutsal Kitab'ı edebiyat olarak mı yoksa Tanrı'nın ne olursa olsun son sözü olarak mı yorumlayan Hristiyanlık, bize kültürümüzü dayandırdığımız bir ölüm ve cinsellik imajını verdi. Yarı çıplak bir ölü, çoğu evde ve boynumuzda asılı duruyor ve bunu hayatımız boyunca kabul ettik. Umut veya umutsuzluk sembolü müdür? Dünyanın en ünlü cinayet intiharı da ölüm simgesinin doğuşuydu - ünlülerin planı. Ne yazık ki, ilham veren ahlakı için İncil'de hiçbir yerde zeka bir erdem olarak övülüyor.

Birçok kişi umarım umutsuzluğun ve ikiyüzlülük sorunlarının eleştirilmesi olarak grubumu başlattığımı unutur veya fark etmez. Marilyn Manson, Amerika'nın Time dergisinin kapağına katil koyduğu gerçeğini asla kutlamamıştı; onlara en sevdiğim film yıldızları kadar ün kazandırdı. Jesse James'den Charles Manson'a medya, başlangıcından beri suçluları halk kahramanlarına dönüştürdü. Her gazetenin ön yüzündeki Dylan Klebold ve Eric Harris'in şaşkınlıklarını sıvadıklarında yeni iki yeni resim yarattık. Etrafına itilen her çocuğa iki yeni put yaptırırsa şaşkınlık yaşamayın.

Tek amacı tüm insanlığı imha etmek olan bir bombanın yaratılmasından alkışlıyoruz ve başkanımızın beyinlerinin Teksas'ın dört bir yanına sıçramış halini izleyerek büyüyoruz. Zamanlar daha şiddetli olmamıştı. Daha çok televizyona girdiler. İç Savaşın en az sivil olduğunu düşünen var mı? Televizyon olsaydı, onu örtmek için oraya gittikleri ya da Prenses Di'nin şiddet kullanan araba kovalamacasına olduğu gibi onlar da buna katılmış olabileceklerinden emin olabilirsiniz. Kahrolası akbabaları cesetleri arıyor, sömürüyor, kahrolası, filme çekiyor ve acıkmış iştahımız için sonsuz aptallığın obur bir görüntüsüyle sunuyor.

Littleton, Colorado'daki lise cinayetlerinden kimin sorumlu olacağına karar verince, bir taş fırlatın ve suçlu olan birine vurursunuz. Biz, arkanıza yaslanın ve silah sahibi çocuklara hoşgörülebilir insanlarız ve onlarla ne yaptıklarının en son ayrıntılarını izleyen ve izleyen kişileriz. Bence kim öldüğünde korkunç, özellikle de bildiğin ve sevdiğiniz biri varsa. Ancak daha da rahatsız edici olan şey, bu trajedilerin ortaya çıktığı zaman, çoğu insan, Dostlar veya Gerçek Dünya'nın sezon finali hakkında yapacaklarından daha fazlasını önemsemiyor olmasıdır. Medya yılanını tam izledim, bir gözyaşı sütüp, ölü çocukların ebeveyni ile röportaj yaparak, cenazeleri televizyondan çıkarıp izledim gibi korkmuştum. Sonra cadı avına çıktı.

İnsanın en büyük korkusu kaosdur. Bu çocukların eylemleri için basit bir siyah-beyaz nedeni olmadığı düşünülemezdi. Ve bu yüzden günah keçisi lazımdı. Littleton'un ilk raporlarını, Harris ve Klebold'un makyaj giydiklerini ve Marilyn Manson gibi giyindiğini hatırlarken, siyah giyinmiş oldukları için ibadet ettikleri açıktır. Tabii ki, spekülasyon beni dünyada kötü olan her şey için poster çocuk yapmaya yönlendirdi. Bu iki salak makyaj yapmıyordu ve benim gibi giyinmiyorlardı ya da goth gibi şeyler vardı. Orta Amerika, dinledikleri müziği duymadığından (KMFDM ve Rammstein, diğerlerinin yanı sıra), medya benzer olduğunu düşündükleri şeyleri seçti.

Sorumlu gazeteciler, Harris ve Klebold'un Marilyn Manson hayranları olmadığını daha az tanıtımla bildirdiler - müziğimi bile sevmediler. Hayranları olsalar bile, onlara mazeret imkânı vermez; müziğin suçu olduğu anlamına gelmez. McDonald's'daki insanları öldürdüğünde James Huberty'nin ilhamını mı aradık? Timothy McVeigh ne izlemekten hoşlanıyordu? David Koresh, Jim Jones'a ne oldu? Eğlencelerin Kip Kinkel'e ilham verdiğini mi düşünüyorsun yoksa babasının Springfield, Oregon'da kullandığı silahları kendisine satın aldığı gerçeğini suçlamalı mıyız cinayet? Bill Clinton'dan Kosova'da insanları patlatmaya ne ilham veren şey nedir? Monica Lewinsky'nin ona söylediği bir şey miydi? Vietnam'da ya da Jonesboro, Arkansas'da olursa olsun, sadece cinayet öldürmüyor değil mi? Nedenini haklı sebeplerden ötürü haklı göstereceğiz? Hiç doğru bir sebep olmalı mı? Eğer bir çocuk bir arabayı kullanacak ya da silah satın alabilecek kadar yaşlıysa, arabasıyla ya da silahıyla yaptığı şeylerden kişisel olarak sorumlu tutulacak kadar yaşlı değil mi? Veya o bir gençse, on sekiz yaşında aydınlandığından dolayı başka biri suçlansın mı? Amerika suçunu asmak için bir simge bulmayı sever. Ancak, kuşkusuz, Deccal rolünü üstlendi; Ben bireysellikte 1990'lı yılların sesi ve insanlar farklı görünen ve davranan herkesi yasadışı veya ahlak dışı bir faaliyetle ilişkilendirmeye eğilimlidirler. Derinlerde, çoğu yetişkin tahıllara karşı gelen insanlardan nefret eder. İnsanlar Elvis, Jim Morrison ve Ozzy'yi bu kadar çabucak unutacak kadar naiftir. Hepsine aynı eski çağrılar, inceleme ve önyargılara maruz kaldılar. "Lunchbox" adlı bir şarkı yazdım ve bazı gazeteciler bunu "silahlar" hakkında bir şarkı olarak yorumladılar. İronik olarak, şarkıyı oyunda silah olarak kullandığım Öpücük öğle yemeğimle yakalamak ve onlarla savaşmak üzereyken. 1979'da, metal öğle kutuları, suçluların elinde tehlikeli bir silah olduğu düşünüldüğünden yasaklandı. "Get Your Gunn" adlı bir şarkı da yazmıştım. Şarkı, orada yaşamışken hayat boyu eylemciler tarafından Florida'da öldürülen Dr. David Gunn'un öldürülmesine tepki olarak ünvan iki nceden yazılmıştı. Büyüdüğüm nihai ikiyüzlülük buydu: bu insanlar "hayat yanlısı olmak" adına birini öldürdü.

Bu şarkılardan biraz olumlu mesajlar genellikle sansasyonculerlerin kınladığım şeyleri teşvik ederek yanlış yorumladıkları mesajlardır. Şu anda herkes Littleton gibi şeyleri nasıl önleyebileceklerini düşünüyor. AIDS, dünya savaşı, depresyonu, araba çökmelerini nasıl engelliyorsunuz? Özgür bir ülkede yaşıyoruz, ancak bu özgürlükle kişisel sorumluluk yükü var. Bir çocuğa ahlak ve ahlaksızlık, doğru ve yanlış öğretmek yerine öncelikle bizleri yöneten yasaların ne olduğunu belirleyebiliriz. Buna inanmayarak daima cehennemden kurtulabilirsiniz, ancak ölümden kurtulamazsınız ve cezaevinden kaçamazsınız.

Çocukların daha alaycı oldukları şaşırtıcı değildir; Onların önünde çok fazla bilgi var. Saçmalıktan yapılmış bir dünyada yaşıyor olduklarını görebilirler. Geçmişte, her zaman daha iyi bir şeyi çalıştırıp başlayabildiğiniz fikri vardı. Ama şimdi Amerika büyük bir alışveriş merkezi haline geldi ve İnternet ve sahip olduğumuz tüm teknolojilerden dolayı, çalıştırılacak bir yer yok. İnsanlar her yerde aynıdır. Bazen müzik, film ve kitaplar başkasının bizim gibi hissettiren tek şey. Programa uymazsan, insanlara iyi geldiğini bildirmeye çalışırdım. Hayal gücünüzü kullanın - Ohio'lu bir geek bir şey haline gelebilirse, neden irade ve yaratıcılıkla başkasını bulamazsınız?

Medyada çılgınlığa atılmamayı ve kendimi savunmayı seçtim, ancak var olan her TV şovunda yalvarmak için yalvarıyordum. Kiliselerini doldurmak isteyen bu şöhreti arayan gazetecilere ve oportünistlere katkıda bulunmak istemedim ya da kendi kendine dürüst parmak işaretlerinden dolayı seçildim. Eğlenceyi suçlamak istiyorlar mı? Din ilk gerçek eğlence değil mi? İnsanlar kostüm giyinip şarkı söyler ve kendilerini ebedi fandom olarak adarlar. Herkes, hiçbir şeyin Clinton'un puşbazını vurmaktan ve daha sonra bombalarını gerçek siyasi formda eğlendirmesinden daha eğlenceli olduğunu kabul edecektir. Ve haber - açıktır. Peki suçlanacak eğlence mi? Medya yorumcularının kendilerine sormalarını rica ediyorum, çünkü etkinlik kapsamı, herhangi birimizin gördüğü en küstah eğlencelerden biri.

Milli Tüfek Derneğinin üstesinden gelmek için çok güçlü olduğunu düşünüyorum, bu nedenle çoğu insan Doom, The Basketball Diaries veya sizinkini gerçekten seçiyor. Bu tür bir tartışma, kayıtları veya bilet satmamı sağlamıyor ve bunu istemiyorum. Ben tartışmalı bir sanatçıyım, düşünmeye cüret eden ve insanların düşüncelerine meydan okuyan müzik ve videoların sulanmış ve boşluktan yaratılmasını rahatsız eden biriyim. Çalışmalarımızda yaşadığımız Amerika'yı inceliyorum, insanların üzerime yaptığımız acımasızlıkları suçluyor şeytan gerçekten hepimiz olduğumuzu göstermeye çalıştım. Bu nedenle dünyanın sonunun bir gün maviden çıkmasını beklemeyin - her geçen gün uzun bir süre oluyor.

Talimatlar:

Marilyn Manson'un Rolling Stones Dergisinde "şiddet, ölüm, intihar, uyuşturucu kullanımı ve Kolomb katillerinin tutum ve eylemlerinden nefret teşvik ettiğini" söyleyen bir mütalaa yazan Marilyn Manson'un "Columbine: Whose Fault Is It" adlı mektubunu okuyun.

1. Bir cümlede, Manson'un yaratmaya çalıştığı zımni tezi tanımlayın. Kendi kelimelerini kullan. Sonra, o noktayı özetleyen harfte bir cümle bulun. Yaptığınız teklifi neden seçtiğinizi açıklayın. (3)
2. Manson'un tonunu belirleyin. O tona ulaştığının bir yolunu açıklamanıza yardımcı olması için bir teklif kullanın. (4)
3. Mektubun bu mektubunda kullandığı dil seviyesini açıklayın. Gözleminizi desteklemek için bir fiyat teklifi yapın. İçerdiği küfür hakkında yorum yapın. İnandırıcılığını mı düşürüyor yoksa tezine güç katıyor mu? Açıklamak. (4)
4. Aşağıdaki retorik cihazların her biri için harften bir örnek verin ve cihazın tezi nasıl güçlendirdiğini veya harfe nasıl bir şekilde eklediğini açıklayın: (2x4 = 8) 
a. Alıntı 
b. Metafor 
c. Oksimoron 
d. Ironi
5. Aşağıdaki cümle tiplerinin her biri için harften bir örnek sunun ve cümlenin mektuba bir şekilde nasıl eklediğini açıklayın: (2x4 = 8) 
a. Retorik soru 
b. paralel Yapı
C. Zorunlu cümle (bir emir) 
d. Kısa cümle
6. Manson'un bu mektupta kullandığı iki ikna edici yazma tekniğini belirleyin. Gözleminizi desteklemek için alıntılar kullanarak, izleyicilerine inançlarını kabul etmek için bu ikna edici tekniklerden birini nasıl kullandığını ayrıntılı olarak açıklayın. (5)
7. Manson'un mektubunu tamamlamak için kullandığı bir tekniği tanımlayın. Bu tekniğin neden etkili olduğuna inandığınızı veya neden etkili olmadığını inancınızı açıklayın. Bir teklif eklediğinizden emin olun. (3)


Yorum Gönder

0 Yorumlar